Salicylatintolerans och ME- en möjlig koppling.

Påfallande många med ME verkar ha Gilberts syndrom. Gilberts syndrom betyder att man har en svårighet att bryta ner bilirubin från döda röda blodkroppar. I svensk sjukvård är det nästan ingen som höjer på ögonbrynen när en person har förhöjt bilirubin. Många läkare verkar tro att det enda som sker vid Gilberts syndrom är förhöjt bilirubin. Vilket är helt fel. Det är i själva verket ett fel på en av leverns utgångar för omsatta ämnen i kroppen. På grund av det bildas en flaskhals där ämnen får svårt att lämna kroppen och kan störa andra funktioner i den. Salicylsyra är ett av de ämnen som ska föras ut från kroppen genom avgiftning i levern. Leverns avgiftning har två faser och det är i den andra fasen när salicylsyran ska föras ut genom bindning vid glukuronsyra som en genetisk defekt ger en sänkt förmåga. Inte nog med det. Ämnen som genomgått den här processen kan ändå återföras till kroppen om man har ett överskott av ett enzym som bildas av E. coli nämligen betaglukuronidas, BGO, och samtdigt äter dåligt med mat som innehåller kalcium-D-glukarate, vi kan kalla det KDG. Föreningen mellan bilirubin och glukuronsyra splittras och bilirubinet blir fritt. KDG förhindrar den här splittringen.

Salicylsyran, förkortar den SAL, blir alltså kvar i kroppen i större mängder än vad som är bra. En av de viktigaste effekterna är att det blockerar enzymet alfaketoglutaratdehydrogenas, AKGH, i citronsyracykeln och det är vidhäftat en rad viktiga funktioner som skapande av energienheten adenosintrifosfat, ATP. Citronsyracykeln äger rum inuti mitokondrien. Mitokondrien kallas rättvisande för kroppens kraftstation men även andra viktiga processer fortgår där också. SAL begränsar alltså ATP-produktionen och ökar laktatproduktion vilket ger trötta och stela muskler. Och en trött och ”stel” hjärna, alltså problem med vakenhet och koncentration. En annan effekt är tinnitus. Tinnitus står som en biverkan på Aspirin som är antiinflammatoriskt i små mängder men toxiskt i större mängder. Det ger även ökad andningsfrekvens och andningsdjup, hyperpnea. Det ger även lätt respiratorisk alkalos, en förhöjd eliminering av koldioxid som kan vara stressande och ge ångest. SAL-överskott ger även generellt illamående och ger daglig huvudvärk av lägre eller högre grad. Större intag av SAL kan ge svår migrän.

Andra biverkningar som tas upp för SAL är klåda liknande nässelutslag men alla grader finns. Svullna ögon. Trötthet. Ketos då kroppen hamnar i nedbrytning då blockering av AKDH ger sämre omsättning av aminosyror. Dålig andedräkt, pga ketos. Det finns fler biverkningar än så. Salicylsyra fungerar även som blodtryckssänkande och leder även till problem med det ortostatiska blodtrycket. SAL påverkar förstås även mitokondrierna i hjärtat och det är nog inte långsökt att tro att det kan leda till störd hjärtrytm och sänkt blodtryck.

SAL påverkar även jämvikten av kalcium i mitokondrien och får den att svälla. Mitokondrieskada eller död (apoptos) blir följden. I lever hos råttor har man funnit att det påverkar cellandningen i levern och att glutation (GSH), kroppens egen antioxidant, förbrukas i en förhöjd takt.

SAL påverkar även tryptofanuptaget i tarmen och det borde ha följder för bildning av serotonin. Serotonin är som vi vet viktig för måendet.

Väldigt mycket av den mat som vi betraktar som nyttig innehåller salicylsyra. Det är främst färgrika frukter, bär och grönsaker som har höga nivåer men även kokosolja och olivolja. Ett ämne som har antioxidativ effekt i kroppen kan alltså få negativa effekter vid förhöjda nivåer. Förutom defekta gener finns obalanser i tarmflora som kan ge förhöjda nivåer av BKO som vi kommer ihåg kunde återföra ämnen i kroppen som redan har fått ”etiketten”; bortföres ur kroppen. Omvänt finns bakterier som både gynnar och missgynnar E.coli. I det senare fallet kan de hindra E.coli att bilda vitamin K som tycks ha en begränsande effekt på salicylsyra. Nedbrytning av SAL tycks gynnas av en bakterieflora i balans.

För att återkoppla till aspirin så går dess biverkningar direkt att härleda till SAL-intolerans då acetylsalicylsyra i aspirin bildar SAL i kroppen. I sällsynta fall kan barn i slutet av sjukdomar som tex vattkoppor och i samband med intag av tex ipren få svåra reaktioner som kan ge Reyes syndrom och är då ett tecken på grav salicylsyreförgiftning. En mycket sällsynt reaktion dock.

För att återkoppla till rubriken så har många med ME symptom som överlappar de för SAL-intolerans. Muskelstelhet och trötthet för att nämna de viktigaste men även huvudvärk och migrän. Det går även att misstänka att det försämrar tarmens funktion då energienheter för tarmen produceras vid enzymet AKGH. Kanske finns orsaken till det som kallas för ”läckande tarm” att spåra hit?

Piperin som finns i svartpeppar stoppar effektivt konjugering av ämnen som ska ut ur kroppen via glukuronsyra. En effekt som man använder för att tex låta ämnen i medicin vara kvar längre i kroppen, men även för kosttillskott. För en person med svårigheter i den här delen av leveravgiftningen i Fas 2 ger det här problem som nämns här ovan. Andra effektiva stoppare är chili. Men det finns en lång rad med födokällor som har mer eller mindre effekt på det här systemet. Väldigt många av dem är kryddor.

Andra funktioner i den här delen av leverns avgiftningsfunktion är bortförande av könshormoner. Förhöjda nivåer antas spela roll för bildning av bröstcancer och prostatacancer.

Ett känt fenomen vid ME är tillfälliga temperaturhöjningar men utan spår av infektion eller inflammation. I mitokondrien pågår parallellt två processer som är kopplade till varandra. Värmebildning och ”paketering” av energienheten ATP som senare går in som energienhet i andra processer men även som energikälla till muskler och hjärna. I mitokondriens membran finns ett sk uncoupling protein UCP. Den har förmågan att styra om cellens produktion av energi till värme. Salicylsyra ökar UCP och därmed värmebildningen, termogenesen. Höga nivåer av SAL i kroppen ger förhöjd kroppstemperatur. SAL stoppar verksamheten för enzymet AKGH och vidare bildning av ATP och andra sysslor som omsättning av aminosyror. Här fås en energiförlust och ett värmeöverskott vid förhöjda nivåer av salicylsyra i kroppen.

Salicylsyras effekt på hjärtat:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15505497

Effekten av salicylsyra vid Reyes syndrom:
http://www.nhs.uk/conditions/Reyes-syndrome/Pages/Introduction.aspx

Salicylsyras effekt på mitokondrierna. I den bortersta delen av salicylsyraöverdos finns Reyes syndrom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9439738

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Salicylatintolerans och ME- en möjlig koppling.

  1. Peter skriver:

    Nu har jag läst den två gånger, vad är dein slutsats? Om; så; så inte;… Jag blir tokig när jag läser detta… raka motsatsen mot vat jag gör nu eller… jag vet inte…
    Var finns den förståsigpåare som kan kan väva ihop dos & donts för ME imun tarm lever mjälte diabetes läckande tarm feber borrelia… jag förstår inte… det blir för mycket att hållareda på.
    V E M K A N H J Ä L P A O S S ?

Lämna en kommentar